Tuesday, 1 February 2011

cara nak letak video dari youtube dalam entri

Assalamualaikum

apa khabar semua???
hari ni aku nak wat tutorial 
ni tutorial aku yang pertama ok
kalau x faham ke ape ke sorry ek
baru belajar nak buat tutorial

aku rasa kebanyakkan blogger dah tahu
ni aku buat khas untuk newbie 
ok jom kita tengok macam na nak letak video dari youtube

step 1
KLIK DASHBOARD --- NEW POST
lepas klik dia naik mcm ni
STEP 2
lepas tue klik EDIT HTML
lepas klik dia akan jadi mcm nie
klu belum taip apa-apa lagi
kalau dah taip something dia naik mcm ni



step 3
buka youtube dulu dan cari video yg anda suka

step4
kita kena KLIK  EMBED dulu

then dia akan jadi mcm ni
jgn lupa copy code embed tu

step 5
lepas copy kena la paste plak kan

STEP 6
lepas paste try klik  COMPOSE
dia akan naik mcm nie
ok siap
dah boleh save n publish post 
kalu x faham gak boleh tanya dekat shoutbox atau komen je 
ok da
hope semua boleh share video dekat blog ok
bubye







2 comments:

  1. banyak cara nak masukkan video youtube ke blog..nie pun salah satu..thanks for sharing..huhuu

    ReplyDelete

thanks for your comment lain kali datang lagi

Lucky Charms Rainbow
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...