Friday, 6 May 2011

cara nak study karangan laras sains

Assalamualaikum

hello kita jumpa lagi kan untuk yang ke ebrapa ntah
malas nk kira

hari ni fit nak jadi cikgu sekejap
ganti cikgu pengajiam am fit yang cantik 
cikgu Norlee

ok cikgu saya cilok tips cikgu ok
untuk kongsi dengan kawan-kawan yang bakal ambil stpm tahun ni

ok  memula kita kena kenal dulu paper PA 2
ada apa???
PA ada 5 bahagian
bahagian A sampai E ok

ok bahagian A tu 
bahagian karangan laras sastera
6 perenggan selalunya
4 isi dan pendahuluan ngn penutup
karangan laras sastera ni senang sikit sebab kita boleh karang macam biasa
tapi jangan berbunga sangat ok

ok ni main point 
bahagian B iaitu karangan laras sains
sama macam atas cuma
soalannya  berkaitan sains la
kita kena jawab guna term sains ok
contohnya kalau kencing manis kita kena cakap diabetes
maknanya kita kena banyak baca buku yang berkaitan sains juga
bahagian ni senang bagi yang pernah ambik aliran sains tulen atau biasa
sebab kita semua belajar sains kan
jadi gunalah pengetahuan anda untuk menjawab

ok
tips dia senang je bagi yang x berapa tahu pasal sains
kita perlu buat peta minda tentang tajuk karangan yang berkaitan dengan sains

contohnya macam ni
klik untuk tumbesaran
tapi better x yah klik
malu i


gambar saja x bagi clear sangat sebab x nak tunjuk tulisan bakal doktor yang x jadi
faham-faham je la ye

firstly
kita ambik test pad atau kertas A4 yang kosong
lepas tu lipat dua
jadi kita dapat empat bahagian kan
jadi kita boleh la senarai tajuk karanagn yang berkaitan laras sains atas paper yang kita lipat tadi
jadi setiap sehelai kita dapat 4 tajuk termasuk isi penting
kalau buat banyak lagi la banyak kita dapat ilmu tambahan untuk jawab exam nanti
dansenang bila kita nak wat revision bila nak exam
x  payah nak selak buku yang tebal-tebal lagi
nanti makin tense rasanya bila tengok buku tebal

ok kita kalau nak buat untuk karangan laras sastera pun boleh
itu bergantung kepada kerajinan anda la

ok daaa
saranaghae









No comments:

Post a Comment

thanks for your comment lain kali datang lagi

Lucky Charms Rainbow
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...