Monday, 4 June 2012

Langkah awal untuk elak daripada melecur

Assalamualaikum,

Selamat pagi semua!!!!!!!!Hari ni Fit nak share dengan anda semua sesuatu terutamanya kepada sesiapa yang yang suka masuk dapur.Dekat dapur kan kalau tak berhati-hati pelbagai kemalangna kecil mahupun besar bakal berlaku.Salah satunya ialah kejadian lecur-melecur yang terjadi akibat terkena percikan minyak panas, air panas, wap air panas dan banyak lagi yang berkaitan panas-panas la.

OK adakah anda sudah dapat hint apa yang Fit sedang berusaha gigih untuk menerangkan situasi atau senang cerita cara nak elak dari melecur selepas berlaku kejadian yang telah dinyatakan tadi.:D

Cara-caranya ialah:
  • Sapukan ubat gigi yang berflourida
  •  Sapukan kicap
  • Sapukan telur mentah (sapukan lagi selepas telur itu kering berulang kali)
  • Serbuk kopi 
Banyak lagi caranya tapi Fit cuma pilih benda yang mudah untuk dicapai dalam keadaan yang cemas dan semua benda di atas semua orang sentiasa ada.Kalau tak minum kopi pun tak kan tak berus gigi kan sampai tak ada ubat gigi..hehe

Tips di atas boleh mengurangkan kadar melecur tapi kalau serius cepat-cepat jumpa doktor ye jangan biar lama-lama.

Amaran keras:
  • Jangan letakkan ais ditempat melecur takut nanti kulit boleh rosak lagi teruk
  • Jangan pecahkan kulit yang menggelembung sebab cecair dalam gelembung tu  berfungsi untuk melindungi daripada jangkitan
Lepas ni boleh la anda try kalau terkena air panas ke.Fit minggu lepas je terkena wap air panas dan dengan pantas my mummy suruh letak kicap dan ubat gigi.Akhirnya jari Fit terselamat daripada melecur.The end.:D



No comments:

Post a Comment

thanks for your comment lain kali datang lagi

Lucky Charms Rainbow
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...